De eerste dagen


De eerste dag

De nacht is dus heel goed gegaan en vandaag breekt dan de eerste dag aan. Koosje vindt alles nog een beetje spannend, maar heeft inmiddels de rest van het huis “ontdekt”. We gaan naar de dierenarts voor een “APK”. Als ze in de buurt van de auto komt, begint ze aan de lijn te trekken en wil ze erin. Ze zit bij mij op schoot, heerlijk zo’n puppy die

lekker in je wegkruipt. Bij de dierenarts wordt ze heel hartelijk ontvangen en nagekeken. Ze gedraagt zich heel goed en laat alles toe.

Zindelijkheidstraining

En dan begint de zindelijkheidstraining. Dat stukje was ik toch een beetje kwijt. Wat een klusje is dat, zeg! Na iedere keer dat ze gespeeld, gedronken, gegeten of geslapen heeft, tillen we haar op en zetten haar buiten. En hoe frustrerend is het dat ze dan niets doet hoe lang je ook buiten blijft. Maar wanneer ze binnen is direct naar het kleed loopt om daar haar plasje te doen. Heel herkenbaar voor velen waarschijnlijk.

Uiteindelijk heb ik een stoel midden in de kamer gezet en zat ik daar als een badmeester naar haar te kijken of ze aanstalten maakte om te plassen of te poepen. Zo ja, optillen en naar buiten. En dan ga je heel vaak voor niets maar áls ze het buiten deed, stond ik letterlijk te juichen en zei dan ook “Goed zo! Plasje doen!” en kreeg ze een snoepje, zodat dat later een “commando” zou worden.
Ik denk, dat de buren af en toe wel hebben staan lachen als ik weer stond te joelen en te juichen als ze een plasje deed. En sowieso als ze me voor de zoveelste keer naar buiten zagen komen met Koosje.

En dan komt na vele dagen zo’n moment, dat je echt denkt “deze hond gaat het nooit leren”. Maar gelukkig weet je dan weer, dat je zo’n momentje ook bij de vorige hond hebt gehad en dat het toch goed is gekomen. We zullen het zien.

Alleen thuis leren blijven

Ik had met Daniëlle vooraf gesproken over het alleen laten in de bench. Normaal gesproken bouw je dat op met een pup van acht weken. In het geval van Koosje (bijna 11 weken) raadde Daniëlle mij aan om haar direct de eerste dag een half uurtje alleen te laten. Daniëlle vertelde, dat een hond zichzelf na ca. 20 à 30 minuten troost. Dus dan zou het blaffen/janken op moeten houden en zou de pup in slaap vallen. Ik moest even slikken, maar ik vertrouwde op het advies van Daniëlle. Dus op die bewuste vrijdag heb ik Koosje in de bench gelegd met een lekkere gevulde Kong, zodat ze zich in het begin hierop zou storten. Ik ben naar de buurvrouw gelopen en heb haar uitgelegd dat ze Koosje waarschijnlijk zo’n 20 minuten zou kunnen horen blaffen/janken. En toen ging ik.

IMG 3810Ik ben een boodschapje gaan halen en keek natuurlijk constant op mijn horloge of ik alweer terug mocht. Ik had er eigenlijk wel vertrouwen in. Na stipt een half uur, liep ik de oprit op en luisterde op een afstand. Ik hoorde niets. De regel is dat je niet naar binnen gaat als de hond nog blaft of jankt. Toen ik mijn oor tegen de deur hield was het doodstil. Ik maakte een vreugdesprongetje en deed de deur van het slot. Zoals ik had afgesproken en zoals ik het ook gewend was te doen, bleef ik eerst even in de keuken. Boodschappen uitpakken, jas uittrekken, gewoon zoals je dat gewend bent te doen. En toen was het tijd om de kamer in te gaan en Koosje te begroeten in de bench. Ik liep de kamer in en daar trof ik een lege bench aan. Even had ik kortsluiting. Shit, wat is dit? Het moest even doordringen. Het deurtje van de bench was open en Koosje zat er niet in. Ik keek rond en zag haar nergens! Ik had een paniekmomentje, hoe kan dit, waar is ze? Toen begon ik haar zachtjes te roepen, terwijl ik rond liep. Toen ik de hal inliep, kwam daar een bibberend Koosje naar me toe. Ze had zich verstopt achter een stoel die daar stond en was doodsbang. Ze kroop bij me op schoot, bibberend en kusjes gevend. Wat was ik geschrokken. En zij nog meer.
Toen ze weer wat rustiger was en met mij mee de kamer inliep, zag ik ook dat ze een enorme drol had gelegd op het kleed. Wat zal ze bang geweest zijn. Ik had dus blijkbaar de bench niet goed gesloten, hoe stom is dat. Even wist ik niet wat ik nu moest doen, dus heb ik toch weer de hulp van Daniëlle ingeroepen. Zij drukte mij op het hart, dat ik het echt de volgende dag weer moest doen.

Zaterdag was het dus weer zover. Koosje weer in de bench met een Kong (nu met goed gesloten deur), de buurvrouw ingelicht en wij weg. Na een klein boodschapje wilde ik echt terug, het half uur was nog niet voorbij, maar ik wilde gewoon luisteren of ze stil was. Mijn man protesteerde nog en vond het verstandiger om wat langer weg te blijven. Uiteindelijk zijn we teruggegaan en toen we voor ons huis stopten, kon ik haar al horen. Vreselijk, dat blaffen en janken en dan ook nog zo’n wolvenuithaal. Natuurlijk zijn we niet naar binnen gegaan, maar we zijn naar de buurvrouw gelopen, die al voor het raam stond toen ze ons aan zag komen. We zijn bij haar binnen gaan zitten en ik heb haar uitgelegd waarom we nog niet naar huis konden. Ze vertelde dat ze ongeveer 12 à 15 minuten aan het blaffen was. Na zo’n 5 minuutjes was het ineens stil! We zijn nog een kwartiertje blijven zitten en gingen toen naar ons huis. Ze was echt stil, maar zat ze nog wel in de bench? We zijn naar binnen gelopen en al pratend in de keuken zette ik de boodschappen weg en toen liepen we de kamer binnen. Beetje spannend was het wel. Het eerste waar ik naar keek was het deurtje van de bench. Deze was gesloten en Koosje lag heerlijk te slapen. Ze begon wat te kwispelen toen ze ons zag, maar draaide toen haar koppie om en sliep gewoon door! Daniëlle bedankt voor de tip!

Tags: hond & baas, column, cursist, ludy, koosje

CONTACT:logoHoS01
Hond op School B.V.
Veilingweg 3
3034 KB Rotterdam
06 - 29 54 40 50 | Danielle
06 - 18 29 98 73 | Dennis
info@hondopschool.nl
www.hondopschool.nl
KvK: 63713624
BTW nr: NL 855367143B01
IBAN: NL50 RABO 0118859463
VOLG ONS:
facebook bg   'Like' ons op Facebook
twitter bg   Laatste nieuws via Twitter
youtube bg   YouTube kanaal
rss bg   Interessante artikelen
NIEUWSBRIEF:
Altijd op de hoogte van nieuwe cursussen, workshops of hondennieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.