Zoek Cursus

Wees alert op grasaren! HOS Grasaren01
20-07-2021

Het is voorjaar / zomer en heerlijk weer voor lekkere wandelingen. Helaas zijn er nu ook weer volop grasaren te vinden. Deze grasaren, ook wel 'kruipers' genoemd, kunnen voor vervelende problemen bij uw huisdier zorgen. Vooral honden, maar ook katten en andere dieren kunnen daar last van hebben.

Wanneer gras tot bloei komt, ontstaan er grasaren. Deze aren bevatten de zaden van het gras. We zien ze vooral veel in de periode van juni tot en met augustus. Eerst zijn ze groen, maar wanneer ze uitdrogen, krijgen ze een gele kleur en vallen ze uit elkaar in losse zaden.

De grasaren hebben weerhaakjes. Dit zijn de lange 'stekels' die uit de aar steken. Dankzij deze weerhaken blijven de aren makkelijk in de vacht van uw huisdier zitten. De weerhaakjes van de aren kunnen echter ook in de neus, oren en ogen van uw dier terechtkomen en zelfs de huid binnendringen.

In de neus:HOS Grasaren02

Krijgt uw dier een grasaar in zijn neus, dan zal hij gaan niezen. Dankzij de weerhaken kan een grasaar maar één kant op bewegen en daardoor steeds verder de neusholte inkruipen. Uiteindelijk kan de aar aan het einde van de neusholte terechtkomen en gaan ontsteken. Daarom is het belangrijk dat de aar snel verwijderd wordt. Uw dierenarts kan de aar met een speciaal tangetje proberen te pakken. Als dat niet lukt, zal uw dier onder narcose moeten.

In het oor:

Een aar kan ook in het oor van uw dier terecht komen en steeds dieper kruipen. Uw dier gaat dan met zijn kop en oren schudden, omdat dit erg pijnlijk is. Hij kan ook steeds met zijn oren tegen andere dingen aanwrijven. Dieren met grotere, hangende oren en veel haar lopen het meeste risico. Als de aar niet op tijd verwijderd wordt, zal hij steeds verder de gehoorgang inkruipen en kan uiteindelijk zelfs het trommelvlies doorprikken.

Probeer niet zelf een grasaar uit het oor te halen, maar ga naar een dierenarts. Deze zal proberen de aar met een speciale tang te verwijderen. In sommige gevallen is het nodig om uw dier onder verdoving te brengen.

In het oog:

Als een weerhaakje van de grasaar in het oog terecht is gekomen, zal uw dier met het oog gaan knijpen en misschien proberen er steeds met de poot in te wrijven. Ook dan is het belangrijk om snel naar de dierenarts te gaan want de aar kan het hoornvlies aantasten.

In de poot of huid:HOS Grasaren03

Grasaren kunnen de huid binnendringen, omdat de weerhaken erg scherp zijn. Een bekend probleem is dat aren tussen de tenen van een dier gaan zitten, waarna de stekels door de huid heen prikken. Ook op andere plaatsen kan een grasaar in de vacht vast komen te zitten en uiteindelijk de huid doorprikken.

Dieren kunnen gaan krabben of likken aan de plek waar de weerhaken van een grasaar het lichaam in dringen, omdat de huid daar irriteert of pijn doet. Dit kan uiteindelijk ook tot ontstekingen leiden, soms met een abces. Ziet u een aar op de vacht of tussen de tenen zitten? Dan kunt u deze voorzichtig zelf proberen te verwijderen. Let op dat er geen weerhaakjes in de huid blijven zitten. Pak de weerhaken zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek ze er voorzichtig uit.

Voorkomen is beter

Probeer te voorkomen dat uw dier op velden met grasaren loopt. Controleer honden altijd na afloop van een wandeling. 

Let goed op
* Als uw hond mank gaat lopen en veel tussen de tenen likt
* Als uw hond veel met zijn kop gaat schudden, scheef houdt of krabt aan zijn oren
*Als uw hond plotseling veel gaat niezen of met zijn poot over de neus wrijft
*Als uw hond erg last krijgt van een oog. Het oog erg gaat tranen, de grasaar kan zelfs helemaal achter zijn oog verdwijnen.

Ziet u weerhaakjes die u niet verwijderd krijgt? Of krijgt uw dier klachten, zoals niezen, kopschudden of mank lopen?
Wacht dan niet af, maar neem contact op met een dierenarts. Door snel te reageren zijn de aren vaak relatief makkelijk te verwijderen.

Bron: Deze informatie is afkomstig van het LICG.
(https://www.licg.nl/nieuws/wees-alert-op-grasaren/)

CONTACT:logoHoS01
Hond op School B.V.
Veilingweg 3
3034 KB Rotterdam
06 - 29 54 40 50 | Danielle
06 - 18 29 98 73 | Dennis
info@hondopschool.nl
www.hondopschool.nl
KvK: 63713624
BTW nr: NL 855367143B01
IBAN: NL50 RABO 0118859463
VOLG ONS:
facebook bg   'Like' ons op Facebook
twitter bg   Laatste nieuws via Twitter
youtube bg   YouTube kanaal
rss bg   Interessante artikelen
NIEUWSBRIEF:
Altijd op de hoogte van nieuwe cursussen, workshops of hondennieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.