• HOME
  • Socialisatie van je pup

Socialisatie van je pup

Bestand 000

Om een stabiele hond zonder probleemgedrag te krijgen, is een goede socialisatie van je pup heel belangrijk. Je kunt de socialisatie op latere leeftijd niet meer overdoen.
 De eerste 16 weken zijn het allerbelangrijkste! Vaak zijn de eerst 8 bij de fokker en de andere 8 weken bij jou als eigenaar. In deze 8 weken laat je je pup kennis maken met verschillende prikkels en situaties.

Wat is socialiseren?

Het socialiseren van je pup houdt in dat je de pup leert waaruit zijn wereld bestaat. Het gaat erom dat je pup kennismaakt met alle dingen die hij in zijn verdere leven zal tegenkomen. Verschilende mensen, honden, andere dieren, geluiden, drukte, onbekende omgevingen en situaties, enz.
 Als je pup één van deze dingen tijdens zijn socialisatiefase niet leert kennen, kan dit betekenen dat de hond er de rest van zijn leven moeite mee heeft. Als een pup bijvoorbeeld niet kennismaakt met de drukte en het lawaai van verkeer, dan kan dit angst en vluchtgedrag tot gevolg hebben wanneer hij op latere leeftijd wel met verkeer in aanraking komt.

Socialiseren begint bij de fokker

Socialisatie is dus érg belangrijk en begint al bij de fokker. Een fokker heeft dus een belangrijk deel van de socialisatie in handen. Alleen al de keuze van de plaats voor het nest kan van grote invloed zijn op het latere gedrag van je pup. Belangrijk zijn natuurlijk een uitgebreide kennismaking met allerlei mensen, honden en andere dieren. Maar ook allerlei situaties en omgevingen moet de pup ervaren.

Socialiseren bij de eigenaar

De socialisatiefase duurt tot een leeftijd van ongeveer zestien weken. Voordat je hond die leeftijd heeft bereikt is het van belang dat je hem dus regelmatig met de verschillende dingen die in jouw situatie van belang zijn in contact hebt gebracht. Bedenk dus vooraf goed welke dingen voor de toekomst van jouw hond van belang zijn.
Houd er wel rekening mee dat het een pup is, dus doe niet te veel op een dag en doseer.

Socialiseren bij Hond op School: PUPPY FUN

Wij raden je aan om zo snel mogelijk met de curus Puppy Fun mee te doen. Wacht niet tot de enting van 12 weken. Ook al is je pup wat kwetsbaarder in deze eerste periode, omdat de vaccinaties nog niet afdoende werken en je pup ziek zou kunnen worden, kan je pup een achterstand oplopen in sociale vaardigheden. Het uitstellen van socialiseren tot na 12 weken kan leiden tot probleemgedrag zoals angst en agressie. De hond is dan lichamelijk gezond, maar geestelijk niet.
De natuurlijke bescherming via de moederhond (mits deze zelf goed ingeënt is door de fokker!) is prima in staat voor een pup tot 12 weken om de meeste risico’s op te vangen, waardoor de kans op besmetting zeer klein is. 

De socialisatieperiode bij honden duurt tot ongeveer 16 weken. In deze periode leren honden razend snel en daar maken we bij Hond op School optimaal gebruik van. In deze periode zal je hond kennismaken met onze wereld en alles wat bij het leven hoort. Bij Hond op School proberen we je pup zoveel mogelijk prettige ervaringen op te laten doen. Bovendien is de hondenschool een veilige plek, want alle honden zijn gevaccineerd volgens de wettelijke voorschriften. Ook is het heel erg leuk om met andere puppyeigenaren en puppies in de les te zijn.

Puppyfun is helemaal gericht op socialiseren: hierkomen, door tunnels en in doolhoven lopen, geluiden, verschillende ondergronden, trappen lopen, hoogteverschillen, verschillende vormen en geuren, enz. We leren de puppy's zich bewust te worden van hun eigen lijf en willen de puppy's zoveel mogelijk positieve ervaringen laten opdoen.

  • verschillende ondergronden
  • verschillende materialen
  • verschillende mensen
  • verschillende honden
  • prettige ervaringen opdoen in een gecontroleerde omgeving
  • oefeningen (naam, vast/los, zit, hier)
  • aandacht voor gewenst gedrag 

Voor Puppy Fun is geen wachttijd! Instromen kan elke zaterdagochtend (ook in de vakanties!).

inschrijven

CONTACT:logoHoS01
Hond op School B.V.
Veilingweg 3
3034 KB Rotterdam
06 - 29 54 40 50 | Danielle
06 - 18 29 98 73 | Dennis
info@hondopschool.nl
www.hondopschool.nl
KvK: 63713624
BTW nr: NL 855367143B01
IBAN: NL50 RABO 0118859463
VOLG ONS:
facebook bg   'Like' ons op Facebook
twitter bg   Laatste nieuws via Twitter
youtube bg   YouTube kanaal
rss bg   Interessante artikelen
NIEUWSBRIEF:
Altijd op de hoogte van nieuwe cursussen, workshops of hondennieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.