Met je hond op vakantie, leuk! Wat moet je van tevoren regelen.
Op vakantie gaan met je hond kan een geweldige ervaring zijn. Van tevoren zul je een aantal dingen moeten voorbereiden. Hieronder vind je de belangrijkste zaken om rekening mee te houden.
1. Wet- en Regelgeving per Land
Elk land heeft zijn eigen regels met betrekking tot het meenemen van huisdieren. Zoek van tevoren uit wat de regels zijn van het land waar je naartoe gaat en de landen waar je doorheen reist. Informeer ook naar de lokale regels en voorschriften voor huisdieren op je vakantiebestemming. Dit kan betrekking hebben op het uitlaten van honden, toegang tot stranden en parken, maar ook verplichte vaccinaties of ontwormingsbehandelingen.
Enkele voorbeelden:
- Muilkorfplicht: In sommige landen of gebieden is het verplicht om je hond een muilkorf te laten dragen in het openbaar.
- Vervoer: De manier waarop je je hond vervoert kan ook onderhevig zijn aan regelgeving. In veel landen moet je hond in een speciale reisbench of aan een veiligheidsgordel zitten.
2. Enting Rabiës en Inwerkingstermijn
Het is heel belangrijk om je hond tegen rabiës (hondsdolheid) te laten vaccineren voordat je op vakantie gaat naar het buitenland. Zorg ervoor dat je deze enting ruim op tijd laat zetten! Voor de meeste landen moet deze inenting minimaal drie weken voor vertrek gegeven worden. Zonder geldige rabiësinenting kan je hond in beslag worden genomen of zelfs in quarantaine moeten. Controleer dus altijd de specifieke regels van het land waar je naartoe reist! Informeer bij je dierenarts ook welke entingen specifiek voor jouw vakantiebestemming nodig zijn (o.a. vaccinaties, ontworming, tekenbehandeling).
3. Een EU-dierenpaspoort, een paspoort voor huisdieren
Zorg ervoor dat je een geldig EU-dierenpaspoort hebt waarin alle inentingen en behandelingen geregistreerd staan.
4. Een chip
Vergeet niet de chip te registreren en de hond op jouw naam (met jouw adresgegevens) te zetten. De chip is alleen te lezen door een dierenarts of andere professional met een speciale chip-lezer.Aanvullend adviseren we daarom een tracker en een penning te bevestigen aan de halsband of aan het tuig van je hond. De penning is het eerste wat een vinder van jouw hond zal checken. Jij kunt met een tracker zelf precies zien waar je hond zich bevindt.
5. Paklijst
Om je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om de juiste spullen mee te nemen. We hebben een handige paklijst voor je opgesteld:
- EU Dierenpaspoort met alle vereiste entingen en behandelingen.
- (Reis)bench of veiligheidstuig voor veilig vervoer in de auto. Bij vliegreizen moeten honden meestal in een goedgekeurde reiskennel. Informeer bij de luchtvaartmaatschappij naar de specifieke regels en richtlijnen voor het reizen met huisdieren.
- Bevestig een tracker aan de halsband of tuig. Een tracker helpt je om de locatie van je hond te weten, wat essentieel is voor zijn veiligheid en jouw gemoedsrust.
- Halsband of tuig met penning of adreskoker, waardoor je hond altijd identificatie draagt.
- Een recente duidelijke foto van je hond mocht je hond vermist raken.
- Voldoende voer, vooral als je naar een land gaat waar je gebruikelijke merk niet verkrijgbaar is.
- Snacks, lekkers en geschikt kluifmateriaal.
- Water en voerbakken. De drinkfles uit de Puppy Fun is zeker handig om mee te nemen.
- Medicijnen en een EHBO-setje voor honden. Een tekentang mag zeker niet ontbreken.
- Borstel, kam, shampoo en poepzakjes.
- Lijn en muilkorf, zeker als dit verplicht is op je bestemming.
- Speelgoed en dekentje/kleed zodat je hond de eigen vertrouwde spullen heeft.
Let er op dat je hond het niet te warm krijgt!
Zorg voor schaduwrijke plekken door een parasol op te zetten of speciale zonneschermen, tentjes of een koelmat te gebruiken. Zorg dat je hond gedurende de gehele dag toegang heeft tot vers drinkwater.
Laat je hond niet in de auto achter. Zelfs als de ramen een beetje openstaan, kan de temperatuur in een auto razendsnel stijgen en levensgevaarlijk worden voor je hond.
Vermijd het wandelen op hete oppervlakken. Asfalt, zand en beton kunnen extreem heet worden en de voetzolen van je hond verbranden. Voel eerst zelf met je hand of het wegdek niet te warm is om op te lopen voor je hond.
Vermijd lange wandelingen, intensieve oefeningen of spelen tijdens het heetste deel van de dag. Dit kan leiden tot oververhitting en uitputting.
Een goede voorbereiding is belangrijk voor een zorgeloze vakantie met je hond. Door op tijd alle entingen te regelen, de wet- en regelgeving van je vakantiebestemming te checken en de juiste spullen mee te nemen, zorg je ervoor dat jullie van een zorgeloze vakantie kunnen genieten.
Fijne reis!